Barlangszínház - szombati műsor


MERT MÁSRÓL ÁLMODUNK…

 a Sopron Táncegyüttes műsora

 

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

  1. május 20. 19.00

A Sopron Táncegyüttes 2006 tavaszán alakult (tagjai korábban a Pendelyes Táncegyüttesben táncoltak) – a művészeti iskolában néptáncos tanulmányaikat befejező fiatalokból. 1991 óta táncolnak együtt, tagjai zömében a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói voltak. Az elmúlt két-három év felbolydult világában részben, egészében átalakult az együttes: generációváltás, új próbahelyszín, a próbák-fellépések elmaradása, átszervezése, megint új próbahelyszín, majd annak az elvesztése, próbahely nélkül maradás nehezítette életünket. Kell egy hely!

Hosszú idő után 2021. májusában Zeng a lélek címmel, új helyszínen, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban rendeztük meg a néptáncos hétvégénket.

  1. május 20-án újra a néptáncé a főszerep a Barlangszínházban – tulajdonképpen ezzel a hétvégével kezdődik az évad Fertőrákoson: MERT MÁSRÓL ÁLMODUNK…

A műsorban a Kárpát-medencei magyarság és az itt élő nemzetiségek hagyományos, népi kultúrája jelenik meg – versekkel, zenével, dalokkal: a mai világ milyen hatással van/lehet a kultúráját megőrző, megélő emberre. Milyen megoldási lehetőségek vannak: a néptánc, a népzene, a népdalok, néphagyományok komplex értelmezése, együttműködése, sokszínűsége, a belső érzés, amit a néptánc jelent, jelenthet a táncot járó ember számára – reményeink szerint mind-mind megjelenik a színpadon.

A második részben az elmúlt évben tanult táncanyagokból készült koreográfiákat mutatjuk be, melynek során a Sopron Táncegyüttes mellett annak utánpótláscsoportja a Pendelyes Táncegyüttes, a szenior Kacagány Tánccsoport és az alapító korosztály Ős-Pendelyes csoportja kalauzolja el a nézőt az erdélyi Mezőségre, Székelyföldre, Kalotaszegre, Küküllő-mentére, Felcsíkba, továbbá Arad-környékére, a Gyimesekbe, és Kis-Magyarország tájaira: a Felső-Tisza-vidékére, Rábaközbe, Somogyba.

 

MERT MÁSRÓL ÁLMODUNK…

Első félidő – a Sopron Táncegyüttes műsora

A Sopron Táncegyüttes táncai, a Fajkusz Banda muzsikája és versek, gondolatok a világról. Babits Mihály, József Attila, Márai Sándor és Váci Mihály örökérvényű írásai (Tóth Hunor tolmácsolásában) fonódnak össze a táncokkal – a Sopron Táncegyüttes, Fajkusz Banda, Tóth Rita, Bolgovics Gergő, Gerlecz Gábor. és Tóth Hunor tolmácsolásában.

 

Második félidő – a Sopron Táncegyüttes, Pendelyes Táncegyüttes, a Kacagány Tánccsoport és az Ős-Pendelyes műsora

  1. Nagysajói táncok (Sopron Táncegyüttes)
  2. Fekcsíki táncok (Kacagány)
  3. Táncok Mérából, Kalotaszegből (Ős-Pendelyes)
  4. Somogyi lányok és Oláhos (Sopron Táncegyüttes)
  5. Felső-Tiszavidék táncai (Ős-Pendelyes)
  6. Táncok Györgyfalváról, Kalotaszegből (Pendelyes Táncegyüttes)
  7. Vitnyédi rokonoknak szeretettel (Sopron Táncegyüttes)
  8. Finálé

Koreográfusok:

Bolgovics Gergő, Gerlecz Gábor, Horváth-Szabó Krisztina – Varjaskéri Anita – Sipos Ferenc és az Ős-Pendelyes táncosai, valamint Horváth Judit, Kádár Ignác, Linczenbold Maximilián, Maráz István, Nagypál Anett, Oláh Attila, Tóth Rita, Varga Friderika.

Sopron Táncegyüttes vezetője: Bolgovics Gergő

Tánckarvezetők: Kovács Kata, Kocsis Tamás

Muzsikál: Fajkusz Banda, Tóth Nóra, Fajkusz Benedek, Linczenbold Maximilián, Vajda András, továbbá Greznár Zoltán és zenekara (Szany)

Művészeti vezető: Sipos Ferenc

Minden jog fenntartva © 2022 Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület | Készítette: Schubert Dávid