Zeng a lélek

ZENG A LÉLEK

 1. május. 21-22.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Ez a kicsi mulatság,
Tartana míg a világ,
Három éjjel, három nap,
Kimulatom magamat!

Járd ki lábam, járd ki most,

Nem parancsol senki most,

Az én lábam kijárja,

Csak a palló kiállja!

Ez a lábam ez-ez-ez,

Jobban járja, mint emez,

Édes lábam, jól vigyázz,

mer’ a másik legyaláz!

 1. május 21. (szombat)

19.00 Pakulár: csillag-ég-hegytető – a Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes és a Kacagányok műsora

 1. május 22. (vasárnap)

10.00 Tartana míg a világ – Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei, Pendelyes Táncegyüttes műsora

16.00 Tartana míg a világ – Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei, Pendelyes Táncegyüttes műsora

 A tavasz végéhez és a nyár kezdetéhez közeledve jókedvet, vidámságot hozunk a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház színpadára!

Az elmúlt egy év munkájának lenyomatát láthatják a nézők a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház deszkáin, mely önfeledt, tartalmas szórakozást, a káprázatos Kárpát-medencei néptánc és népzenei kincs bemutatását ígéri – a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei előadásában.

450 táncos és 12 zenész lesz a színpadon a három műsor alkalmával! A legkisebbek a népi játékok adta örömöt, jókedvet adják át a nézőknek, a legidősebb „Pendelyesek” (14-18 évesek) pedig több táncösszeállításban mutatják be: van utánpótlása a Sopron Táncegyüttesnek!

Tánc- és zenepedagógusok:

Fajkusz Attila, Fajkuszné Bertha Zsófia, Horváth Zsófia, Kürti Zita, Linczenbold Maximilián, Sipos Ferenc, Szabóné Molnár Andrea, Takácsné Fücsek Judit, Tóth Rita, Varjaskéri Anita

Művészeti vezető: Sipos Ferenc

Közreműködik: Fajkusz Banda, Figurás Banda

Fajkusz Attila, Fajkusz Levente, Fajkusz Domonkos, Tóth Nóra, Erőss Sándor, Szőke Gergely, Szőke Ernő, Szabó Valter és Kőhalmy Ádám, továbbá Varga Annamária és Avas Bendegúz.

A műsort a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület szervezi.

Pakulár: csillag-ég-hegytető

 a Sopron Táncegyüttes műsora  

SOPRONI PETŐFI SZÍNHÁZ

 1. 05. 21. 19.00

A Sopron Táncegyüttes 2006 tavaszán alakult (tagjai korábban a Pendelyes Táncegyüttesben táncoltak) – a művészeti iskolában néptáncos tanulmányaikat befejező fiatalokból. 1991 óta táncolnak együtt, tagjai zömében a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói voltak. Az elmúlt két év felbolydult világában részben átalakult az együttes: generációváltás, új próbahelyszín, a próbák-fellépések elmaradása, átszervezése folyamatosan nehezítette életünket – csakúgy, mint mindenki mindennapjainak összes szegmensét.

Hosszú idő óta évente bemutatkozik az együttes egy önálló műsorral a Soproni Petőfi Színházban – sajnos a 2021-es programunk a járvány miatt elmaradt. Ebben az évben ZENG A LÉLEK címmel, új helyszínen, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban rendezzük meg a néptáncos hétvégénket.

A cím utal arra, hogy a Kárpát-medencei magyarság és az itt élő nemzetiségek kultúrája milyen hatással és jelentőséggel van a kultúráját megőrző, megélő emberre. Ezek sokszínűsége, a néptánc, a népzene, a népdalok, néphagyományok komplex értelmezése, együttműködése, a belső érzés, amit a néptánc jelent, jelenthet a táncot járó ember számára – reményeink szerint mind-mind megjelenik a színpadon.

A második részben az elmúlt évben tanult táncanyagokból készült koreográfiákat mutatjuk be, melynek során a Sopron Táncegyüttes mellett annak utánpótláscsoportja a Pendelyes Táncegyüttes, a szenior Kacagány Tánccsoport és az alapító korosztály Ős-Pendelyes csoportja kalauzolja el a nézőt az erdélyi Mezőségre, Székelyföldre, Kalotaszegre, Küküllő-mentére, Felcsíkba, továbbá Partiumba, Gyimesbe, a Felvidékre: Gömör, Zobor-vidék, Magyarbőd és a Kis-Magyarország tájaira: a Felső-Tisza-vidékére, Somogyba, Kalocsa környékére. 

Pakulár: csillag-ég-hegytető

Első félidő – a Sopron Táncegyüttes műsora

Pakulár történet: avagy a juhász (vagy a csobán, vagy az oláh leány) elvesztette a juhait. Kárpát-medence szerte ismert ez a táncos-dramatikus játék, mely az első félidő műsorának kerettörténetét adja.

A mi történetünkben a pakulár elvesztette és megkeresi a juhait. A tájegységeken átívelő birkakeresés közben felvetődhet a nézőben, hogy tulajdonképpen a birkákat keresi a pakulár (az elején még a pakulárok, tehát a férfiak), vagy a lányokat, a szerelmet?!

Az elvesztés és megtalálás közben a történet bejárja a Kárpát medencei tájakat – Somogy, Kalocsa-vidék, az erdélyi Mezőség és a Gyimesek, majd a Felvidék: Zobor és magyarbőd táncai során kerülnek vissza a birkák a tulajdonosaikhoz.

Második félidő

 1. Használjon a csontok közt is – gömöri táncok (Sopron Táncegyüttes)
 2. Táncok gardonra, dobra és vonósokra – nadabi táncok (Sopron Táncegyüttes)
 3. Felcsíki táncok (Sopron Táncegyüttes)
 4. Szászcsávási férfitáncok (Sopron Táncegyüttes)
 5. Felső-Tisza-vidéki táncok (Ős-Pendelyes)
 6. Mégis csak cigányok – vajdaszentiványi táncok (Ős-Pendelyes)
 7. Táncok Jobbágytelkéről (Kacagány)
 8. Legényesek innen, csárdás és szapora onnan – mérai táncok (Pendelyes Táncegyüttes)

Koreográfusok:

Horváth-Szabó Krisztina-Varjaskéri Anita-Sipos Ferenc és az Ős-Pendelyes táncosai, Kádár Ignác, Linczenbold Maximilián, Nagypál Anett, Oláh Attila, Varga Friderika, Varga János

Sopron Táncegyüttes vezetői: Linczenbold Maximilián, Varga Friderika

Muzsikál: Fajkusz Banda, Figurás Banda, Tóth Nóra, Varga Annamária és Avas Bendegúz

Művészeti vezető: Sipos Ferenc

Minden jog fenntartva © 2022 Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület | Készítette: Schubert Dávid